RETINA ry

Perinnöllistä
verkkokalvon­rappeumaa sairastavien
puolestapuhuja

Siirry valikkoon

Linkki valikkoon

Ajankohtaista

Vuosikokouksissa asioita tutkitaan tarkasti.

Vuosikokouksissa asioita tutkitaan tarkasti.

Pysy ajan tasalla ja tarkista viimeksi päivitetyt sivut

Tästä löydät linkit Retinan sivuston viimeksi päivitettyihin sivuihin. Näet tuoreimmat sivua päivämäärät, milloin niitä on viimeksi päivitetty. Pysyykös PHP nyt kyydissä?

3 viimeksi päivitettyä sivua:
Ajankohtaista 09.05.2022
Liity jaseneksi 03.05.2022
Nuoret 25.04.2022

Retina-lehti ja jäsentiedote

Lue uusin Retina-lehti 2/2021 (pdf). 
Lue uusin jäsentiedote 1/2022 (pdf). 

Tapahtumia

Retina ry tukee uusien jäsenten osallistumista yhteen vapaavalintaiseen yhdistyksen järjestämään tapahtumaan korvaamalla matka- ja majoituskuluja enintään 100 eurolla. Etu on normaalisti voimassa liittymisvuoden ja sitä seuraavan kalenterivuoden, mutta koronapandemian vuoksi nyt kaksi vuotta. Tapahtumat, joissa etu on käytettävissä, on merkitty tähdellä (*). Edun saamiseksi muista mainita ilmoittautumisen yhteydessä, että olet uusi jäsen! Etu ei koske uusia kannatusjäseniä. 

Tuettu ryhmälomaviikko lapsiperheille 16.-21.10.2022

Retina ry järjestää yhteistyössä Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto MTLH ry:n kanssa tuetun ”Voimaa vertaisuudesta” -ryhmälomaviikon lapsiperheille 16.-21.10.2022 Lappajärvellä Hotelli Kivitipussa. Loman pituus on 5 vrk ja omavastuuosuus koko ajalta 100 € aikuisilta ja 17 vuotta täyttäneiltä. Alle 17-vuotiaat lomailevat maksutta. Mukaan mahtuu 10 perhettä. Lomaviikolla on mukana Retina ry:n vertaistoimija. Esite (pdf)

Lomaa haetaan MTHL:stä. Alla on linkit sekä sähköiseen että tulostettavaan hakulomakkeeseen. Painettuja hakulomakkeita on saatavana myös Retina ry:n toimistosta. Hakuaika päättyy 16.7.2022. Lomalle valituille lähetetään kutsu noin 2 kk ennen loman alkua paperipostilla tai sähköpostilla.

Hae lomaa - Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto (mtlh.fi)

Linkit lomakkeisiin:
https://lotu.lomajarjestot.fi/calendar/MTLH
MTLH lomahakemus (pdf)

Kesäpäivät Valkeakoskella 5.-7.8.2022 *

Retina ry:n perinteiset kesäpäivät järjestetään elokuussa 2022 Valkeakosken upeissa järvimaisemissa. Majoitus Rantahotelli Waltikassa. Lauantain ohjelmassa on vesibussimatka Valkeakosken kanavasulun kautta Visavuoreen, jossa opastettu kierros kuvanveistäjä Emil Wikströmin taiteilijakodissa ja ateljeessa. Kari-paviljongissa on esillä pilapiirtäjä Kari Suomalaisen töitä ja ajoittain vaihtuvia näyttelyitä. Lounas Päivölän kansanopistolla. Iltapäivällä opastettu retki Sääksmäen Rapolanharjun muinaiselle linnavuorelle, jonka rautakautisille asuinsijoille esi-isämme asettuivat 400-luvulla. 

Sunnuntaina on aamupäivällä nuorten ohjelmaa ja muilla vapaa-aikaa, jolloin voi käydä vaikkapa uimassa läheisellä rannalla. Sitten ajamme bussilla Valkeakosken rautatieasemalle, josta matka jatkuu Lättähattu-museojunalla Toijalaan. Siellä tutustumme oppaan johdolla Veturimuseoon ja ruokailemme vanhassa ravintolavaunussa. Kahvin ja palautekeskustelun jälkeen astumme kotiinpäin lähteviin juniin.

Kesäpäivien vastuuhenkilönä toimii Sini Sjöblom. Tarkempi ohjelma julkaistaan Jäsentiedotteessa 1/2022 ja Retina-lehdessä 1/2022.

Retina Day Helsingissä 24.9.2022 *

Perinteinen kansainvälisen retiniitikon päivän tapahtuma Retina Day järjestetään hybridikokouksena Iiris-keskuksessa Helsingissä lauantaina 24.9.2022. Silmälääkärien ja tutkijoiden asiantuntijaluentoja, apuvälinenäyttely ja tuotetori.  

Syyskokousviikonloppu Jyväskylässä 28.-30.10.2022 *

Retina ry:n syyskokous pidetään hybridikokouksena lauantaina 29.10.2022 klo 13 alkaen kylpylähotelli Scandic Laajavuoressa, Laajavuorentie 30, 40740 Jyväskylä. Hotelli sijaitsee noin 5 km:n päässä keskustasta. Junilla saapuvien kannattaa ottaa kimppataksi. Oman auton käyttäjille hotelli tarjoaa maksuttoman pysäköinnin. Huonehinnat: 2 hengen huone 120 €/vrk, yhden hengen huone 100 €/vrk.

Paikalle kannattaa saapua jo perjantaina, jolloin nautimme yhteisen illallisen. Kylpylän vapaa käyttö sisältyy hotellivieraiden majoitushintaan: lämpimiä porealtaita, vesilaguuni, kuntouinti-, kylmä- ja lastenallas sekä monipuolinen saunavalikoima. Day Span palveluja voi varata eri maksusta: klassista hierontaa, hemmotteluhoitoja, parturi-, kampaamo- ja kosmetologipalveluja.

Tarjolla on myös erilaisia huonepakopelejä, esim. 3 hengen peli 90 € ja 6 hengen peli 120 €. Keilailun ystävät voivat keilailla hintaan 34 € /rata/vuoro, kuvallisella opiskelija- ja eläkeläiskortilla 16 € /rata/vuoro. Keilailuohjausta voi ostaa 65 € / 5 hlöä.

Lauantain virallisen vuosikokouksen jälkeen teemme iltapäivällä yhteisen kävelyretken Laajavuoren upeissa maisemissa. Sunnuntaina tutustumme Jyväskylän nähtävyyksiin opastetun kiertoajelun merkeissä. Nuorille on lisäksi omaa oheisohjelmaa.

Kerhotoiminta

Uudenmaan retinakerho

Ke 15.6.2022 kesäillan viettoa Jari Niemisen mökillä Nurmijärven Röykässä. Kesäkeittiön grilli on kuumana ja saunat lämpiminä. Järveen voi pulahtaa uimaan. Yhdistys tarjoaa grillimakkarat, muilta osin omat eväät ja juomat. Tarkemmat tiedot, ajo-ohjeet ja ilmoittautumiset ennen tapahtumaa Retina Uusimaa WhatsApp-ryhmässä.

Kerho jatkaa kesätauon jälkeen kokoontumisia syyskuusta lähtien joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 17:30-19:00 Kulttuuripalvelun tiloissa Iiriskeskuksessa Helsingin Itäkeskuksessa, ellei toisin sovita. Pyrimme jatkamaan tapaamisia hybridimuotoisina, jotta myös kauempana asuvat pääsevät mukaan. Kutsu Teams-kokouksiin löytyy Uudenmaan retinakerhon WhatsApp-ryhmästä edeltävänä päivänä, ja sen saa myös Raisalta. Liity WhatsApp-ryhmään laittamalla viestiä Raisalle! 

Lisätiedot: Raisa Ticklén 040 515 3917 (puhelu, tekstari tai WhatsApp) ja Mira Nieminen, p. 044 263 0221, mira.nieminen12 (at) gmail.com 

Tampereen seudun retinakerho

Kerho kokoontuu syyskaudella joka kuukauden ensimmäisenä maanantaina 5.9., 3.10. ja 7.11. klo 15:30-17:00 Tampereen seudun Näkövammaiset ry:n kerhohuoneessa, Kuninkaankatu 8 A 2. krs, ellei toisin mainita. Kahviraha 2 €. 

Ma 6.6. klo 15:30-17:00 Kesäretki Hervantaan makkaranpaiston merkeissä. Kokoonnumme Kuurosokeiden VTS Ristontalon parkkipaikalle osoitteeseen Valtaraitti 9. Paikka on tuttu maaliskuun vierailustamme. Silloin lumikinokset peittivät tienoon, mutta nyt pääsemme Milla Lindhin opastuksella tutustumaan aistipuutarhaan, joka on herännyt uuteen kesään.

Varaa mukaan omat eväät: mieluistasi makkaraa grillikatoksen tulilla paistettavaksi, kahvia termospulloon ja/tai muuta juomista maun mukaan. Outi tuo sinappituubin, kertakäyttömukeja ja talouspaperia sekä pikkupullia jälkkäriksi. Sään mukainen vaatetus. Toivotaan kaunista ja lämmintä päivää, mutta eipä pieni sade tai viileyskään haittaa, onhan meillä katto pään päällä, ja lämmityskin voidaan kytkeä tarpeen vaatiessa. Ei ennakkoilmoittautumista eikä osallistumismaksua.

Tervetuloa viettämään mukavaa iltapäivää yhdessä!

Huom. Aiemmin ilmoitettu retki Kangasalle Arboretum Frickiin 2.6. on peruttu päällekkäisyyksien vuoksi. 

Lisätiedot: Raija Leppänen, p. 0400 797 139, raija.leppanen25 (at) gmail.com, tai Outi Lehtinen, p. 040 700 7930, outi.lehtinen (at) elisanet.fi

Jyväskylän seudun retinakerho

Jys-Retina kokoontuu yleensä kerran kuussa maanantaina klo 17-19 Keski-Suomen Näkövammaiset ry:n toimintakeskuksella, Eeronkatu 7 B 19. Mukaan pääsee myös etänä Teamsin kautta. Ilmoittaudu Kaijalle viimeistään edellisenä sunnuntai-iltana klo 18 mennessä. Mikael Miinala lähettää maanantaina sähköpostiisi linkin Teams-yhteyttä varten. Huom! Teamsiin voi osallistua myös puhelinyhteydellä. Mikaelin yhteystiedot: 050 431 7149, mikael.miinala@ksn.fi 

Ma 16.5. klo 17-19 hybriditapaaminen Eeronkadulla ja Teamsilla tai sään salliessa talon päädyn puistikossa. Fysioterapeutti Tommi Liikanen esittelee faskia-metodia. Näin pohjustetaan syksyllä alkavaksi suunniteltua faskia-kurssia yhteistyössä KSN:n kanssa.

La 28.5. klo 11:45 alkaen kevätretki Hankasalmelle Häähninmäen ulkoilualueelle. Nautitaan keväisestä metsästä ja  koetaan alueen historian havinaa vuosisatojenkin takaa. Hankasalmi on itäisen ja läntisen Suomen rajakunta. Savon ja Hämeen heimoraja menee kunnan sisällä. Häähninmäki on vanha hämäläisten eränkäyntialueiden rajapiste. Vuodelta 1787 peräisin olevalla kivisellä rajapyykillä kohtasivat aikoinaan kolmen kunnan (Hankasalmi, Konnevesi ja Rautalampi) ja kahden läänin (Keski-Suomi ja Kuopio) rajat.

Parkkipaikalta mäen päälle autiotuvalle ja nuotiopaikalle on 500-600 m pääosin sorastettua polkua. Lähellä on vanha metsästysmaja Peikkola ja uusi näkötorni, jonka huipulla on mökki. Yksityishenkilöiden ylläpitämällä ulkoilualueella on kaikkiaan 35 km polkuja. Ne ovat osin sorastettuja, ja kosteilla paikoilla on pitkospuita. Retkellämme on mahdollista kulkea lenkki tai oleskella autiotuvan ja nuotiopaikan lähistöllä. Omat eväät ja makkarat mukaan! laitamme tulet nuotiopaikalle. Ulkovessoja on kolme: parkkipaikalla, nuotiopaikalla ja näkötornin alla.

Osoite: Häähnintuvantie 160, Hankasalmi. Pyritään saamaan kimppakyytejä. Ilmoita ajoissa, jos autossanne on tilaa!

Ajo-ohje: 1)  Jyväskylän suunnasta 9-tie – Hankasalmi kk – Konnevedentie- Säkinmäentie – Purtomäentie – Läheahontie – Häähnintuvantie.  2) Konnevedeltä tai Äänekoskelta päin kantatie 65 – Hankasalmentie – Ristimäestä Sirkkamäentie – Läheahontie – Häähnintuvantie.

Junayhteys Hankasalmelle Jyväskylästä klo 10:41, Hankasalmella 11:05. Paluumahdollisuus 15:45 tai 18:33 lähtevällä junalla. Matka asemalta autolla Häähninmäelle kestää reilu puoli tuntia. Jos valitset tämän vaihtoehdon, pyrimme järjestämään asemalta henkilöautokuljetuksen retkipaikalle.

Ennakkoilmoittautuminen viimeistään torstai-iltana 26.5. Tarjalle tai Kaijalle. Jos on oikein huono sää, siirrämme retkeä ja ilmoitamme siitä edellisenä iltana.

Lisätiedot: Tarja Pietiläinen, p. 0400 808 970, tarja.m.pietilainen (at) gmail.com, tai Kaija Halme, p. 040 735 9510,kaija.a.halme (at) gmail.com

Vaasan retinakerho

Yhteyshenkilö: Helena Holappa, p. 050 522 5267, helena.piittari (at) hotmail.com

 

Retina Internationalin maailmankongressit

21. maailmankongressi 2022 Reykjavikissa Islannissa

Retina Internationalin 21. maailmankongressi siirtyi koronaviruspandemian vuoksi kahdella vuodella eteenpäin. Se pidetään 9.-11.6.2022 Reykjavikissa Islannissa samaan aikaan Pohjoismaiden silmälääkärien NOK2022-kongressin kanssa. Nuorille on omaa ohjelmaa jo 8.6. Tapahtuma kokoaa yhteen alan huippututkijat ja kliinikot, järjestöjen edustajat sekä retiniitikot ja heidän läheisensä kaikkialta maailmasta. Samalla koet Islannin ainutlaatuisen luonnon ja valoisat kesäyöt. 

Suomestakin on lähdössä retiniitikoita Islantiin. Voit kysellä muista lähtijöistä yhdistyksen toimistosta! Kongressin ohjelma, maksut, majoitusvaihtoehdot ja ilmoittautuminen: www.riwc2022.is

Silmälääkäreille ja tutkijoille:

Retina ry:n Tutkimusrahastosta

Voit ympäri vuoden hakea matka-apurahoja perinnöllisiä verkkokalvorappeumia käsitteleviin kansainvälisiin kongresseihin. Vapaamuotoiset hakemukset: info@retina.fi

Tallenteita tapahtumista

Kuuntele ääntä ja katsele kuvaa aikaisemmista tapahtumista!


Tämän sivun sisältö päivitetty: 09.05.2022
Sivun alkuun

Linkki sivun sisältöön
Retinan silmälogo pienikokoisena

Sähköposti: info (at) retina.fi | Puhelin · 045 135 7611
Osoite: Marjaniementie 74, 00930 Helsinki
[ Itäkeskus, Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris ]
© 2019 Retina ry | Tietosuojaseloste