Hyvä elämä – oivalluksia ja jakamista 

Kuurosokean hyvä elämä – Retina Day -seminaarin otsikko iski minuun. Se herätti kysymyksen, mitä on pariskunnan hyvä elämä. Miten mieheni kuurosokeus on muokannut parisuhdettamme ja meitä, tapaamme olla, tehdä töitä ja kokea ainutlaatuista elämäämme?

Yhteinen elämämme koostuu monista asioista. Yhden osa-alueen muodostavat muutokset omassa ja toisen terveydentilassa ja toimintakyvyssä. Meillä suurimmat muutokset liittyvät kommunikointiin, yhdessä toimimiseen ja toisen huomioimiseen jatkuvasti muuttuvissa kuulo- ja näkötilanteissa. Kuurosokeus perheessä tuo monia tarpeita, mikä heijastuu kaikkeen tekemiseemme. Kolmenkymmenen yhteisen vuoden aikana uusia keinoja opitaan ja kehitetään koko ajan.

Mistä aineksista toimiva parisuhteemme rakentuu?

Jo kolme vuosikymmentä sitten kirjoitimme paljon laadun ja tasavertaisuuden elementeistä suhteessamme. Vuoden 1993 Kuurosokeiden konferenssin ensimmäinen artikkelimme parisuhteemme rakennusaineksista sisälsi monia toisen huomioimisen rakennuspalikoita:

  • kokemusten jakaminen ja avoin keskustelu,
  • muutosten huomioiminen ja ratkaisujen löytäminen,
  • molempien omien kiinnostuksen kohteiden pitäminen,
  • oma kehittyminen ja unelmien saavuttaminen ja yhdessä niistä iloitseminen
  • tilan antaminen toisillemme.

Olimme jo tuolloin kirjanneet useita kommunikaation vinkkejä. Nyt suhdettamme analysoidessamme vahvimpina taitoina ovat juuri avoin kommunikaatio ja luovuus kommunikaatiomenetelmien käytössä.

Parisuhteemme sisältää tavallisia ylä- ja alamäkiä. Olemme eri mieltä asioista, päivissä on iloa ja surua. Hyvä elämä meille on toisen kuuntelua ja toisen tukemista.

Unelmiemme jakaminen on yksi tärkeimmistä tavoista toisen huomioimisessa. Kysymme toisiltamme, mikä on unelmasi nyt ja mitä haluaisit tehdä. Tuemme unelmien toteutumista, ja ihmeesti niistä saa itsellekin paljon energiaa!

Kommunikaatiomenetelmien muutokset parin vuoden välein vaativat valtavaa sopeutumis- ja muutoskykyä. Meitä kiinnostavat ja kiehtovat loputtomat mahdollisuudet ja saavuttamamme tulokset. Kykymme keksiä uusia ratkaisuja muutosten tuomiin haasteisiin on antanut meille myös työn.

Oivallettuamme ja kokeiltuamme erilaisia keinoja olemme lopulta saattaneet ne kirjalliseen muotoon. Haluamme jakaa tietoamme eteenpäin kaikille moniaistisista ratkaisuista kiinnostuneille.

Näin meistä tuli alan tutkijoita, kokemuskouluttajia ja kirjailijoita. Olemme kirjoittaneet kirjoja kuvailusta, kosketuksesta ja sosiaalishaptisesta kommunikaatiosta. Jaamme arkemme oivalluksia myös Facebookissa.

Mistä saamme voimaa tähän?

Tunteiden, välittämisen ja toisen arvostamisen sanoittaminen ja näkyväksi tekeminen luo turvallisuutta. Voimaa saamme yhdessä kokemisen hetkistä.

Laajennamme visuaalisen maailman moniaistiseksi kokemukseksi. Olen saanut takaisin käsillä tekemisen luovuuden, kun olen kehittänyt yksinkertaisista materiaaleista tavan kuvailla kohteita. Suhteemme on antanut minulle myös innon kirjoittaa, mikä johti 20 vuoden uurastukseen väitöskirjan parissa.

Hyvä elämä on opettanut minut huomioimaan syvällisemmin arkeamme ja kaikkea ympärillämme olevaa. Olen saanut samalla uuden tavan kokea ja katsoa maailmaa.

Iloisina, nauravina ja rentoutuneina tutustumme delfiini Tayloriin Floridassa. Seisomme järvessä vierekkäin. Kuvailevan oikean käteni päällä on Russin oikea käsi tunnustelemassa Taylorin kuonoa. Vasen käteni on Russin selässä kuvailemassa Taylorin olemusta. Kylkikosketukseni jakaa tunnetilani. Näin kokemus muuttuu yhdessä jakamiseksi.

Nosto:

” Olen saanut uuden tavan kokea ja katsoa maailmaa.